W dniu 12 i 13 kwietnia 2018r. w Pępowie pracownicy biura LGD Gościnna Wielkopolska przeprowadzili szkolenia nt. przygotowania wniosku o przyznanie pomocy dla operacji zgodnych z następującymi zakresami tematycznymi:
- Zakładanie działalności gospodarczej związanej z produkcją i/lub przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych
- Zakładanie działalności gospodarczej związanej z produkcją i/lub przetwarzaniem i/lub sprzedażą lokalnych produktów żywnościowych – dla grup defaworyzowanych
- Rozwijanie działalności gospodarczej związanej z wykorzystaniem lokalnych produktów żywnościowych
- Instalowanie i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w obiektach związanych z działalnością gospodarczą w zakresie rekreacji, turystyki lub sprzedaży lokalnych produktów żywnościowych
- Realizacja szkoleń w zakresie produkcji i/lub przetwarzania lokalnych produktów żywnościowych z wykorzystaniem innowacyjnych metod, technik lub narzędzi
- Tworzenie i wdrażanie innowacyjnych społecznych programów edukacyjnych w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatu
- Tworzenie i upowszechnianie innowacyjnych społecznych programów edukacyjnych dotyczących lokalnych produktów żywnościowych, tradycyjnych potraw i zdrowego żywienia
Uczestnicy szkolenia zostali przeszkoleni w zakresie wypełniania wniosku o przyznanie pomocy i biznesplanu. Zostali oni poinformowani o zasadach korzystania z doradztwa świadczonego przez pracowników biura LGD. Celem szkolenia było też uzyskanie informacji zwrotnej nt. poziomu zrozumienia zasad przygotowania wniosku o przyznanie pomocy oraz zasad funkcjonowania biura LGD. W szkoleniu wzięły udział również osoby z grup defaworyzowanych tj. kobiety i osoby w wieku 50+. Podczas szkolenia swoje prezentacje przedstawili pracownicy biura Bernadeta Listwoń i Szymon Jakubowski. Każdy z uczestników miał możliwość zadania pytania i rozwiania wątpliwości.