23 września w Poznaniu podczas ogólnopolskiej konferencji branżowej, w foyer sali konferencyjnej Gościnna Wielkopolska zaprezentowała lokalnych producentów jakościowej żywności skupionych pod marką „Stół Gościnnej Wielkopolski”. Swoje wyroby na specjalnie zaaranżowanej powierzchni wystawowej prezentowali Piekarnia Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa –pieczywo, PPUH Zakład Mięsny Marian Kaczmarek z Pępowa - wędliny, Browar „Nepomucen” ze Szkaradowa – woda nachmielona, natomiast sery prezentowały firmy: Farma Seronada Grzegorz Junatowski z Babkowic, Emilgrana Poland Sp. z o.o. z Siedlca oraz Markowe Sery Kozie Marka Turbańskiego ze Skoraszewic.
Podczas konferencji organizatorzy i prelegenci skupili się przede wszystkim na jednej z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki – turystyce wiejskiej i agroturystyce. W trakcie konferencji poruszano różne aspekty turystyki. Konferencja było próbą odpowiedzi na pytania nurtujące organizatorów ruchu turystycznego:
Czego oczekuje współczesny turysta?
Jak zostać zauważonym w Sieci?
Czy mój obiekt jest dostępny dla osób z niepełnosprawnościami?
Jak wykreować markę miejsca?
W jaki sposób wydłużyć sezon turystyczny?
Na te oraz szereg innych pytań próbę udzielenia odpowiedzi podjęli się zaproszeni prelegenci.
Z prelekcjami wystąpili między innymi: Magdalena Florek Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Paulina Fedko Chata Miłkowska, Małgorzata i Kamil Kowalewicz RobimyPodroze.pl, Sebastian Klauz PolskiCaravaning.pl, Hubert Gonera Landbrand, Joanna Ochniak Turystyka Kulinarna, Mariusz Witczuk i Michał Pawłowski Powiat Chodzieski ,Piotr Kasperczak TravelMarketing.pl, Aleksandra Klonowska – Szałek Slowhop. Gościem specjalnym konferencji był Kuba Porada.
Konferencja "TURYSTA 2021 – Trendy w Turystyce Wiejskiej" jest dostępna również na Facebooku,
Konferencje można obejrzeć tutaj