26 września 2022 r. w Biskupiańskim Gościńcu w Domachowie odbyło się spotkanie szkoleniowo-warsztatowe pt. "Wiwat z łyżką i widelcem”. W spotkaniu wzięły udział członkinie KGW i osoby z obszarów Biskupizny i Hazów, które w sposób szczególny są zaangażowane w organizację różnych imprez i przyjęć na Biskupiźnie i Hazach.
Trenerka etykiety Renata Brukiewicz zapoznała panie z Biskupizny i Hazów z mnóstwem zagadnień związanych z przyjmowaniem i obsługą gości, organizacją przyjęć i imprez: m.in. typy przyjęć, zaproszenia, plan stołu, rola gościa i gospodarza, przygotowanie stołu, zachowania podczas przyjęć, a nawet gafy i faux pas popełniane czasami w dniu codziennym. Mnóstwo cennych informacji, ćwiczeń, przykładów z życia – a wszystko podane w lekki sposób, z nutką humoru w tle. Cztery godziny spędzone razem minęły bardzo szybko. Panie zdobywały swoją wiedzę przy pomocy stołu pokazowego, na którym znajdowały się najróżniejsze szklanki i kieliszki, filiżanki, noże i widelce oraz widelczyki. Podczas obiadu szkoleniowego można było sprawdzić w praktyce, czego panie się nauczyły, na co zwracać uwagę - np. w komunikacji z osobami obsługującymi. Po tym spotkaniu nie będzie straszne ani wzniesienie toastu, ani spadający widelec, ani długi makaron w zupie pomidorowej.
Spotkanie nawiązuje do „Stołu Gościnnej Wielkopolski”. Poprzez takie działanie uświadamiamy uczestnikom, że stół to nie tylko mebel, na którym pojawiają się różne potrawy i produkty – ale to też miejsce, które związane jest z określonymi formami zachowania i organizacji. Inaczej zachowujemy się na przyjęciu zasiadanym a inaczej podczas przyjęcia na stojąco. Było mnóstwo pytań ze strony pań - a żadne z nich nie zostało bez odpowiedzi.
Spotkanie szkoleniowo-warsztatowe zostało zrealizowane w ramach projektu współpracy „Odrębność kulturowa łączy obszary Wielkopolski i Kujaw”.