"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność (LSR)
współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
"Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na latach 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania Gościnna Wielkopolska
1
1
1

A+
A+
A+

W niedzielne popołudnie 30 sierpnia pod wiatrakami w Osiecznej miało miejsce niecodzienne wydarzenie, którego mottem przewodnim było dostarczenie mieszkańcom Osiecznej i przede wszystkim Leszna doznań smakowych i estetycznych. Gospodarzem plenerowej imprezy było Muzeum Młynarstwa i Rolnictwa w Osiecznej. Byliśmy partnerem tej imprezy. Dla Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania Gościnna Wielkopolska”, która realizuje swoją misję „Dobra żywność w czystym środowisku”, była to doskonała okazja do zaprezentowania lokalnych wytwórców smacznej żywności na co dzień pracujących na obszarze działania LGD Gościnnej Wielkopolski. Skupiamy ich pod marką „Stół Gościnnej Wielkopolski”.
Czym jest misja „Dobra żywność w czystym środowisku”?
Dla Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania Gościnna Wielkopolska” to jeden z elementów  rozwoju lokalnego, oparty na lokalnie wytwarzanej żywności oraz działaniach na rzecz lokalnego środowiska. Im żywność jest  bardziej przetworzona tym konsumenci płacą  za nią drożej, a znajdujący się na początku  procesu wytwórczego rolnicy zarabiają mniej. Na pytanie: co zrobić, by to się zmieniło LGD Gościnna Wielkopolska próbuje udzielić odpowiedzi w Lokalnej Strategii Rozwoju. Misja „Dobra żywność w czystym środowisku” określa charakter i zakres przewidzianej pomocy na lata 2014-2020.
 Zamierzamy ze wszystkich sił dynamizować i wspierać procesy zachodzące na polskiej wsi prowadzące do kolejnej rewolucji - rewolucji mentalnej i wyzwolenia przedsiębiorczości oraz nowatorskiego podejścia do produkcji rolnej. Staramy się  teraz zrobić wszystko, by polska wieś wskutek zachodzących,  korzystnych zjawisk nie zatraciła swego tradycyjnego charakteru, który jest wartością samą w sobie i który należy chronić i umacniać. Na korzyść rolników -  wytwórców jakościowej żywności przemawiają dwa czynniki wspierające ich rozwój: po pierwsze - dogodniejsze przepisy, które ułatwią im wejście ze swoimi produktami na rynek, a po drugie - oferta pomocy ze strony naszej organizacji. Nasza strategia zakłada różnego rodzaju wsparcie, od szerzenia pewnej idei do przyznawania sporego dofinansowania, które sięga od 70 do 100%  wartości inwestycji. Ponieważ działania Gościnnej Wielkopolski nie tylko wspierają  finansowo lokalnych przedsiębiorców ale także pomagają im w promocji dobrej i smacznej żywności stąd też udział LGD w kiermaszu.  

W  Osiecznej pod szyldem „Stół Gościnnej Wielkopolski”  wzięli udział:  
1.    Farma „Seronada”
Babkowice 49
63-830 Pępowo
 Produkuje sery z mleka owczego, także z koziego i krowiego. Te pierwsze pozyskujemy od własnych owiec, hodowanych ekologicznie. Są to sery twarde, żółte, podpuszczkowe. Wśród serów dużym uznaniem cieszy się także biały, sałatkowy buntz.
2.    Markowe Sery Kozie Marek Turbański
Skoraszewice 32a
63 – 830 Pępowo
W rodzinnym gospodarstwie od 30 lat hodują kozy i produkują mleko. Robią też sery kozie i zajmują się Rolniczym Handlem Detalicznym. Gospodarstwo wytwarza przeróżne sery kozie, a ponad to twaróg, pastę twarogową i kozi jogurt.

3.    Pasieka Jerzy Ptak
63-830 Pępowo
ul. Słoneczna 2
Pasieka zgłoszona jest u Powiatowego Lekarza Weterynarii
i ma pozwolenie na sprzedaż bezpośrednią.
Pszczelarz posiada książeczkę zdrowia do celów Sanitarno-Epidemiologicznych.


4.    PPUH ZAKŁAD MIĘSNY
MARIAN KACZMAREK
UL. POWSTAŃCÓW WLKP. 26a
63-830 PĘPOWO

tel. 65 57 36 186
fax. 65 57 36 104
http://www.zmkaczmarek.pl
email:zmkaczmarek@interia.pl

Rodzinna firma z Pępowa istnieje od 2002 roku.
Firma w procesie wytwarzania wędlin korzysta z wielowiekowych, wielkopolskich tradycji.

5.    Browar Psotnik
ul. Kościańska 92
64-010 Krzywiń butelkowane piwo rzemieślnicze

Sukces imprezy mierzony sprzedażą smacznych produktów był duży. To pokazuje, że trendy żywieniowe się zmieniają. Coraz częściej mieszkańcy dużych miast w tym przypadku Leszna, poszukują smacznej, mało przetworzonej żywności. Misja Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania Gościnna Wielkopolska” „Dobra żywność w czystym środowisku” jest powiązana z rzeczywistym i realnym planem odpowiadającym na rosnące zapotrzebowanie na rynku żywności.


Zobacz Galerię wpisu

Obszar realizacji LSR